Rozmiary ptaków – ciekawostki

Gołąb grzywacz jest średnich rozmiarów ptakiem, który jest w obecnej chwili chyba najpowszechniejszym gatunkiem mieszkającym na obszarze Polski. Jest on mylony szalenie często w gołębiem miejskim, jednak większy ogon, wydatniejszy pierś i mniejsza głowa to te podstawowe cechy, które pozwalają na rozróżnienie tych gatunków. Jest to ptak wędrowny, który jest przedstawicielem szerokiej rodziny gołębiowatych.

Z wszystkich gołębi zamieszkujących w obecnej chwili na terenie naszego kraju, to właśnie gołąb grzywacz może poszczycić się największymi rozmiarami. Mimo, iż naturalnym środowiskiem zamieszkiwania tego ptaka są prześwietlone lasy liściaste i mieszane, aktualnie znacznie częściej dostrzec można go również w krajobrazie rolniczym bądź też najzwyczajniej w świecie w mieście.

Ptaki wielkość

Upierzenie gołębia grzywacza jest ciemno-popielate z niebieską poświatą i metalicznie zielonymi bokami szyi. Szyję gołębia grzywacza przedzielają w dodatku dwie typowe białe plamy, od których to osobnik ten posiada taką, a nie inną nazwę. Białe są także brzegi ciemnostalowych skrzydeł. Inaczej jest w przypadku gardła oraz piersi gołębia grzywacza, które zdobione są charakterystycznym jasnordzawym nalotem. Następną cechą gołębia grzywacza jest jasnożółte oko, którego źrenica nie jest symetryczna.

Nie sposób nie wspomnieć również o szarym od spodzie ogona, którego wierzch przechodzi w ciemniejszy kolor, a koniec jest intensywnie czarny.  U gołębia grzywacza mamy do czynienia z tak zwanym dymorfizmem płciowym, bowiem samca i samicę różni odmienny wygląd zewnętrzny. Upierzenie samicy ma mniej intensywne ubarwienie i słabszą poświatę , która pokrywa szyję i pierś. Dodatkowo warto powiedzieć, że młode gatunki gołębia grzywacza nie posiadają  na szyi , typowych dla dorosłych, białych plam, a także metalicznie zielonej poświaty na skrzydłach.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *